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Brussels, 9 June 2020 

EBF_041551 

EBF response to EBA consultation paper (EBA-CP-2020-01) Draft 
Regulatory Technical Standards on the treatment of non-trading book 
positions subject to foreign-exchange risk or commodity risk under 

Article 325(9) of Regulation (EU) No 575/2013 (Capital Requirements 
Regulation 2 - CRR2) 

 

Q1. Do you agree with the approach in relation to the use of the accounting value 

and alternatively the fair value as a basis for computing the own funds 

requirements for foreign exchange risk, or do you think that institutions should 

be requested to use e.g. only the accounting value? Please elaborate. 

The EBF agrees that institutions should be granted the possibility to use accounting values 

or alternatively fair values as a basis for computing the own funds requirements for foreign 

exchange risk.  

The CRR framework relies on the classification of each exposure either in the trading book 

or in the banking book (i.e. non-trading positions) to determine appropriate capital 

requirements. Positions classified in the banking book are not held with a trading intent or 

in order to hedge a position with a trading intent. While a fair value basis is relevant for 

positions managed with a trading intent, banking book positions in general are not fair 

valued, as also recognized in the consultation paper.   

Therefore, we are generally in favour of using the accounting value as a basis for 

computing the own funds requirements for foreign exchange risk stemming from non-

trading book positions.  

Furthermore, the CRR requires using the applicable accounting framework for the 

evaluation of assets and liabilities (cf. article 24). The accounting value stems from the 

business model and positions in a business model, which is a key driver in understanding 

the way cash flows are generated and will be generated in the future. Accordingly, it makes 

sense to rely on accounting values as a basis for computing the own funds requirements 

for foreign exchange risk, consistently with the level 1 text. However, most banks take 

actions to mitigate or offset these risks, including FX risks that arise from their business-

as-usual activities using hedging strategies usually involving derivatives. In order to 

represent and measure those risks correctly (and to avoid creating mismatches and 

duplications due only to a different  accounting valuation) the EBF therefore suggests that 

the regulation gives leeway to institutions to match the risk components hedged under 

different accounting valuation regimes. 
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For example, when using derivatives to hedge foreign currency denominated cash flows of 

an amortised item, by establishing a cash flow hedge relationship, the FX exposure will be 

completely closed. However, asymmetries in the account value by currency will appear. 

Furthermore, the article 33 of the CRR indicates that valuations of cash flow hedges are 

not considered subject to capital requirements when hedging amortised cost items. 

 

Q2. Do you agree that institutions should be requested to update on a daily basis 

only the foreign-exchange risk component of banking book instruments? Please 

elaborate. 

The EBF appreciates the proposal to have institutions revaluate only the FX component as 

this is in line with common industry practice. 

However, we do not agree with the request to perform this revaluation on a daily basis as 

this is not common industry practice and will therefore be challenging for some institutions, 

even if the compromise proposed by the EBA consisting on valuing only the FX component 

may ease the burden. The EBF does not see a sufficient added value of requiring daily 

valuation of positions in the banking book for the FX component, under the standardised 

approach. 

In our opinion, capital requirements calculation for own funds requirements for foreign 

exchange risk of instruments in the banking book are only required on a monthly basis 

and reporting is set on a quarterly basis in the Capital Requirements Regulation 2019/876 

(“CRR2”) (cf. article 430b and EBA related Implementing Technical Standards).  

The CRR framework relies on the classification of each exposure either in the trading book 

or in the banking book (i.e. non-trading book positions) to determine appropriate capital 

requirements. In the trading book, capital requirements measure mainly price or value 

volatility risk due to the variation of market factors (interest rate, foreign exchange rate, 

credit spread, indexes, etc.) which requires daily calculations, consistently with the risk 

management of these positions held with a trading intent.  

Positions in non-trading book are not held for trading. Accordingly, reporting and data 

requirements for banking book instruments should be consistent with applicable 

accounting reporting, e.g. with frequency and remittance derived from financial statement 

reporting ones. 

The bank should have the flexibility to define the frequency at which they value the FX 

component of non-trading book positions, according to the way the banks manage these 

non-trading book positions.  

 

Q3. Could you please describe the current risk-management practices that 

institutions use for managing the foreign-exchange risk stemming from banking 

book positions, e.g. whether the accounting or the fair-value is used as a basis 

for determining the exposure in a currency, the frequency at which banking book 

positions are fully revalued, the frequency at which the foreign-exchange 

component is updated? 

The question is bank specific. It will be answered on an individual basis. 

Generally, FX risk for banking and trading book positions are measures according to 

accounting rules. This means that monetary assets / liabilities are revaluated daily using 

fixing rate through profit and loss, non-monetary assets/liabilities are revaluated at 

historical costs or at the revaluation date. Additionally, an entity shall assess at the end of 

each reporting period whether there is any indication that a non – monetary asset may be 
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impaired. If any such indication exists, the entity shall estimate the recoverable amount 

of the non-monetary asset, which includes fair value decrease and foreign-exchange 

impact. 

 

Q4. Do you agree with the proposed methodology for capturing the foreign-

exchange risk stemming from non-monetary items at historical cost under the 

standardised approach? Do you have any other proposal for capturing the 

foreign-exchange risk stemming from non-monetary items at historical cost that 

would be prudentially sound while fitting within the standardised approach 

framework? Please elaborate. 

EBF recognises the importance of the appropriate treatment of non-trading book positions 

subject to foreign-exchange risk or commodity risk and would be pleased to contribute to 

the development of a more simple, effective and meaningful regulatory framework. 

However, the regulatory framework set out by the CRR does not provide a clear definition 

of non-monetary items and refers to accounting standards for a general description. This 

could be misleading as there are deviations across the accounting standards, jurisdictions 

and legal entity structures as well as different interpretations among banks. 

Therefore, the EBA should consider those deviations by providing a better definition of 

non-monetary items or clarifying and detailing non-monetary items for prudential 

purposes to ensure a common ground (level playing field). We do believe that giving a 

detailed description of non-monetary items can become more productive and meaningful 

when it is comparable across jurisdictions and avoiding any unnecessary regulatory 

fragmentation. 

Banks understand that EBA is proposing to treat non-monetary items that are measured 

in terms of historical cost that are subject to the risk of impairment due to movements in 

the exchange rate between a foreign currency and the reporting currency, as denominated 

in that foreign currency for computing the own funds requirements for foreign-exchange 

risk. 

Banks disagree with such an approach which overrides the level 1 text (namely the CRR 

article 24 which requires the valuation of assets and liabilities to be effected in accordance 

with the applicable accounting framework) and interacts with the previous consultation of 

EBA draft Guidelines on the treatment of structural FX under 352(2) of the CRR of October 

2019 (EBA/CP/2019/11), all the more if it were to be applied to investment in subsidiaries 

that are in general held at historical cost notably at the parent entity level. 

In its draft Guidelines, EBA clarifies that non-monetary items held at historical costs are 

in the scope of positions to be included in the calculation of the open position and that in 

the context of the structural FX treatment, they are not taken into consideration when 

comparing the value of the net open position stemming from positions that are eligible to 

be structural against the threshold set by the guidelines.  

However, the calculation of the net open position is based on the valuation of assets, 

liabilities and off-balance sheet items, according to the applicable accounting framework, 

i.e. International Financial Reporting Standards for European groups or national GAAP (cf. 

CRR s. 24, art. 111 and art. 166). 

Items at historic costs are denominated in the functional currency of the entity in which 

they are accounted for per IFRS. Accordingly, based on the level 1 text, those items do 

not affect the net open position.  

In general, the losses incurred due to foreign exchange are contingent by nature and 

cannot be deemed to be a permanent impairment in value. This aspect is particularly 
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relevant for items at historical cost, which are not managed with a trading intent nor with 

the purpose of being sold. They are subject to an impairment loss if and only if there is an 

indication of impairment in which case the impairment loss amounts to the difference 

between the net realisable value or recoverable amount  and the carrying amount (cf. IAS 

21 The Effects of Changes in Foreign Exchange Rates §25). However, while a foreign 

exchange depreciation may cause an impairment, it is not the only factor which is 

considered to determine whether there is an indication of impairment.  

Accordingly, and as any impairment is anyway recognised in P&L, we see no legal reason 

to consider that these instruments are denominated in foreign currency for the 

determination of the net open position and the determination of own funds requirements 

for foreign exchange risk. 

At least, this question of foreign-exchange risk stemming from non-monetary items at 

historical cost is closely linked with the scope of the structural FX provisions and EBA 

previous consultation on draft Guidelines on the treatment of structural FX under 352(2) 

of the CRR. 

The EBF would like to point out that the role of CRR Article 352(2) enables institutions to 

exempt positions that would otherwise be subject to Pillar 1 capital requirement due to 

their foreign exchange components, when they have been “deliberately taken in order to 

hedge against adverse effect of the exchange rate on its ratios”. 

Moreover, under 352(2) of the CRR investments in subsidiaries or branches are usually 

not done for the purpose of hedging prudential ratio, and the impacts of foreign exchange 

rates on those investments do not affect profit and loss (P&L) statement. This applies both 

at consolidated level and at individual level.  

In CRR and in the Basel framework, there is no example of a Pillar 1 capital charge that 

would not relate to an impact on P&L. Both reasons evidence that the proposal to subject 

investments in subsidiaries at historical cost (at individual level) to Pillar 1 capital 

requirement (bar granting of an exemption) would go beyond regulatory requirement. 

Such a framework would be so inconsistent that, by default (i.e. bar granting of an 

exemption), it would lead to a capital requirement due to foreign exchange for having well 

capitalized a subsidiary in a different currency which cannot make sense. 

EBF therefore disagrees with the proposed methodology for capturing the foreign-

exchange risk stemming from non-monetary items at historical cost under the 

standardised approach as it would lead to an undue Pillar 1 capital charge to investment 

in subsidiaries at solo level (if no waiver granted). 

 

Q5. How are you currently treating, from a prudential perspective, non-monetary 

items at historical cost that may be subject to an impairment due to a sharp 

movement in the foreign-exchange rate? In which currency are those items 

treated from an accounting perspective? 

This question is bank specific. 

 

Q6. Could you please provide an estimate of the materiality of non-monetary 

items that are held at historical cost for your institution (e.g. size of the non-

monetary items at historical cost with respect to the institution’s balance sheet)? 

Please elaborate. 

The question is bank specific. It will be answered on an individual basis. 
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Q7. Do you think there are any exceptional cases where institutions are not able 

to meet the requirement to daily fair-value commodity positions? Would these 

exceptional cases occur only for commodity positions held in the banking book 

or also for commodity positions held in the trading book?  

No comments 

 

Q8. Do you agree that, with respect to the valuation of foreign-exchange and 

commodity positions held in the banking book, the provisions applicable in the 

context of the alternative standardised approach (Article 1 paragraphs 1 and 2) 

should also apply in the context of the alternative internal model approach 

(Article 3 paragraphs 1 and 2)? Please elaborate.  

As a general principle, banks should be allowed to use internal models when enough data 

are available. 

All previous considerations done related to standard approach would apply to internal 

models as well. 

 

Q9. Do you agree with the provision requiring institutions to model the risk that 

non-monetary items at historical cost are impaired due to changes in the relevant 

exchange rate or do you think that the RTS should be more prescribing in this 

respect? Please elaborate.  

Any attempt to model impairment risk as a consequence of exclusively FX movement 

seems artificial. FX movement would be one of different elements that lead to an 

impairment, not the cause of the impairment. 

There is a high risk of creating an overlap with credit risk on the balance sheet.  

 

Q10.How institutions would capture the risk of an impairment in their risk-

measurement model? Would the definition of impairment used in the internal 

model be identical to the one proposed in the accounting standards? Please 

elaborate.  

No comments 

 

Q11. Do you think that the requirement to capture the impairment risk in the 

risk-measurement model for institutions using the internal model approach is 

less or more conservative than the requirement proposed for institutions using 

the standardised approach? Please elaborate.  

We consider it is not clear about how such assessment should be estimated as it depends 

on how banks would implement such a modelling requirement. 

 

Q12. Do you agree with the definitions of hypothetical and actual changes in the 

portfolio’s value deriving from non-trading book positions that have been 

included in the proposed draft RTS? 

No comments 
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